51360446 mlj@mljk.dk
Vælg en side

Det cykliske og månetid

Det Cykliske og månetid, det er det jeg taler rundt om i denne episode 6.

Alt er cyklisk.

Vi mennesker er cykliske om vi vel det eller ej. De seneste mange år tusinde har vi dog kæmpet en kamp for, ikke bare at gøre mennesket, men alt på vores planet linært. Det er en kamp vi ikke kan vinde. Solsystemet er cyklisk, planeten jorden er cyklisk, naturen er cyklisk og vi mennesker cykliske. Når alt kommer til alt er vi nok bedre tjent med at lærer at bruge vores cykliske system og leve efter det, frem for at kæmpe i mod det. Vi vil gå fra baby til barn til ung til voksen til middelaldrene til ældre til gammel og i sidste ende vil vi dø. Så det gælder om at nyde rejsen hele vejen og ikke bruge den på at kæmpe imod.

Månetid

Menstruus er latin og betyder månedlige, har jeg læst mig til, det er så blevet til menstruation. Et ord vi bruger om kvindens månedlige blødning. Jeg forestiller mig at vi en gang har kaldt denne periode for månetid, ud fra de samme ideer som man senere har valgt at bruge det latinske ord.

Kvinden og æbletræet.

Engang i forhistorisk tid, fandtes der en myte, som fortalte om kvinden og æbletræet. Det er en myte der beskriver kvindens månedlige cyklus og livets cyklus. Jeg husker ikke hvor eller fra hvem jeg hørte myten første gang, men jeg har kendskab til et par meget dygtige kvinder der nørder helt ned i deltaljerne i mytens teori.

Har det din interesse så for du her deres navne.

Laila Torsheim du finder hende Her.

Mette Hyldgaard skovmose som du finder  Her.

 

Du kan hører mere om det cykliske om månetid og månehytter i denne episode af podcasten, Historien bag romanen.

Husk at du også altid kan gå til bage og hører alle de andre episoder, som ligger lige Her

0 kommentarer