51360446 mlj@mljk.dk
Vælg en side

Fra landbrugsjord til prydhave

Omlægning fra landbrugsjord til prydhave.

 

For næsten 60 år siden valgte en familie at omlægge deres marker fra landbrugsjord til prydhave. Det er der sådan set ikke noget mærkeligt i.

Igennem de seneste 60 år er mange marker solgt og omdannet til parcelhus kvarterer eller sommerhus kvarterer.

Det der er lidt specielt ved denne historie er, at jorderen ikke blev udlagt til parceller men istedet blot til en have.

Der blev plantet træer og buskbum og taks og rododendron i stor stil, og haven fik lov at være.

 

 

Haven 1954

 

 

Er gammel landbrugs jord ren jord?

 

Tiden gik og midt i 0´erne var det tid til at haven gik fra en familie til en anden.

Det er så her jeg kommer ind i billedet. Da vi overtog haven var den vokset til med blandt andet rododendroner, som kan ses på billedet her.

Vi har stille og roligt arbejdet os igennem haven og for en 5 år siden gik jeg igang med at anlægge en nyttehave.

Jeg er nok lidt naiv, men jeg troede at vi boede på ren jord. Her havde aldrig ligget en forurenene fabrik, her var ingen store veje eller en lufthavn tæt ved.

Denne jord var ren, det jeg overså var at jorden har været dyrket som landbrugsjord i hvert fald i 200 år og måske i helt op til 400 år. Det betyder at den er blevet pint og plaget og udsultet og derefter gødet igen og igen.

Så helt ren er jorden altså ikke. Det er bare ikke en fabriks kemikalier eller biler og flys udstødnings bly der ligger i jorden, men derimod de kemikalier der bruges i landbruget for at holde insekter og svampe væk fra de kostbare afgrøder. Jeg kan glæde mig over at markerne blev omlagt til have i midten af 1960´erne, altså før de virkelig skrappe midler kom på markedet.

 

 

Københavnsk Øko- flipper

 

Det eneste jeg nu kan gøre er at lade jorden hvile, og håbe at den med tiden kommer sig.

Jeg dyrker min nyttehave med gamle danske sorter. Køber økologiske frø og planter, laver sæde skifte og håndgraver jorden om foråret. Måske er jeg lidt af en Københavnsk økoflipper, men jeg tror på mit projekt. Jeg tror på at naturen skal have lov at slikke sine sår, have tid til at komme sig efter mange års rovdrift.

Hver dag glæder jeg mig over havens gamle træer, og de mange dyr der bor i den.

Der yngler rovfugle i de høje graner og uglerunger kan ses i skumringen på en sensommerdag. Forskellige småfugle har reder i de tætte buske og ræve unger leger i baghaven. Et rådyrkid kikker ind over hegnet og pindsvind skjuler sig under stammen fra et væltet træ.

 

0 kommentarer