Vælg en side

Bøger

 

Frejes pagt er en trilogi der fortæller om menneskets samspil med hinanden og den natur vi lever.

 

Romanerne Storhed, Fald, og Genopstand er nedslag i tre forskellige tidsepoker, og du kan vælge at læse dem som en god fortælling.

 

STORHED foregår i fortiden. Jeg har skrevet romanen ud fra de ahaoplevelser, jeg fik, da jeg lavede research til trilogien. Jeg troede, jeg skulle skrive en roman om mænd, der gik på jagt, og kvinder, der var samlere og passede børn. Det var bare ikke de fakta, der dukkede op, da jeg begyndte at dykke ned i historikere, antropologer og arkæologers materiale. Under min research fik jeg ligeledes en ny forståelse af naturens økosystemer. Derfor er STORHED skrevet som min forestilling om en fortidig verden, hvor menneskets gøren og laden ikke var defineret af de kønskasser og det menneskelige overherredømme vi kender i dag.

I min research fandt jeg tegn på, at der engang fandtes cirkler, hvor mennesker lærte af dem, de delte kropsfælleskab med. Cirklerne handlede ikke om at lære færdigheder. Det var læren om vores kroppe, om naturens cyklus inde i og rundt om os. Dette fascinerede mig dybt.

STORHED ønsker at undersøge og udvide den eksisterende historiske viden om fortidens Opfattelse af naturen og køn.   

 

FALD foregår i 1600-tallet. På denne tid er kønskasserne opfundet, og de er snævre. Naturen bliver presset, skovene svinder ind. Det er en udfordring at overleve i de kønsstereotype kasser, og manglen på træ begynder at mærkes, derfor må mennesket sno sig. Særligt kvinder er udsat for regler, begrænsninger og dogmer. Ikke dermed sagt, at mænd var frie. Slet ikke. Kun ganske få levede som frie mennesker i 1600-tallet.

 

I GENOPSTAND samler jeg trådene fra de tre bøger i trilogien. Jeg ser verden lidt fra oven og bruger mit eget liv som spejl. Mine personlige oplevelser danner bagtæppe til at fortælle historien. Oplevelser fra mit professionelle liv som entreprenør, som mor, barn i 1970-erne og meget andet.

 

Storhed

Den medicinkyndige Freje og hendes folk lever i harmoni og balance med naturen. Men i overgangen mellem barn og voksen får hun et fremtidssyn, der skræmmer hende resten af livet. Noget mørkt og ukendt truer den verdensorden, hun kender, hvor alle mennesker er lige. Hun gør alt for at gemme og glemme det, men det forfølger hende – og en dag viser det sig at være sandt.

Da en naturkatastrofe rammer, og landsbyen bliver oversvømmet, må Freje og hendes folk navigere efter naturens tegn og træffe store beslutninger om liv og død i samklang med deres dybeste intuition. Samtidig trænger mørke kræfter og et autoritært samfundsstyre sig på, og en dag står Freje over for en mand, som mener, at kvinder ikke bør tale.

Storhed er første bind i romantrilogien, Frejes pagt af Majbrit Løfqvist.

Anmeldelser af Storhed

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Jeg er blæst bagover af begejstring … 6 af 6 stjerner”

Det er lige før jeg fortryder at jeg allerede nu har læst 1. del af Trilogien ”Storhed”. Jeg kan næsten ikke vente til jeg kan få lov til at læse 2. del af denne fantastiske trilogi der skildrer kvindelivet igennem de sidste 2000 år. Javist det er en roman men jeg kan sagtens forestille mig at den har rod i virkelighedens verden selvom forfatteren har blandet lidt tidsaldre sammen.

Men det gør ikke spor når historien er så velskrevet som i denne roman. Det er vel også en skønlitterær forfatters ret at bruge den viden man er i besiddelse af. Hovedpersonen i ”Storhed” hedder Freje og vi følger hende fra hun er omkring 15 år og resten af hendes liv.

Vi er på en tid hvor mennesker bor på bopladser og man så småt begynder at lave bopladserne om til landsbyer. Oprindeligt har Frejes folk flyttet rundt uden fast opholdssted, men er simpelthen flyttet rundt efter hvor man kunne samle flest bær, planter, træer og skyde flest dyr.

Freje bliver lærling som 15-årig hos Flore, en kvinde som er åndelig vejleder og medicinkyndig også kaldet en Shaman. Kønnene er ikke stramt opdelt og ikke kendt som kvinder og mænd men mere som dem der kan få afkom og dem der ikke kan. Det kan således ligeså godt være kvinder som mænd der f.eks. smeder våben og værktøj. Frejes folk lever i pagt med naturen, med sig selv og dyrene.

De samler ikke flere bær, plukkeri kke flere planter, fælder ikke flere træer og skyder ikke flere dyr end det de skal bruge for at have nok til at overleve de hårde vintre. Kort sagt har de stor respekt for naturen. Når de skyder dyr, så takker de dyret for at have fået lov til at skyde det, faderhimmel for at give det rene skud og moderjord for at have ført dyret hen til jægeren.

De har altså ikke én men mange guder. Men fremtiden ser truende ud med en anden slags mennesker der skatter rigdom højere end naturen, driver rovdrift på ressourcerne og de tilbeder kun én slags gud. Freje er helt klart omdrejningspunktet i historien. ”Storhed” fik mig til at tænke på serien ”Jordens børn” som jeg læste for mange år siden. ”Storhed” er dog knap så detaljeret men det betyder også at den på ingen måde er langtrukken og er et langt mere overskueligt værk at gå i gang med.

”Storhed” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en pragtfuld roman om kvindelivet for 2000 år siden. Kort sagt…Jeg er blæst bagover af begejstring.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Anmeldt: 6. juli 2019

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “På alle måder en bog som jeg helt sikkert kan anbefale … 5 af 5 stjerner”

Dette er normalt ikke en genre, jeg ville læse men jeg er blevet positivt overrasket og jeg ser frem til at de næste bøger i serien udkommer!

Ud fra beskrivelsen af bogen var jeg nervøs for, at det var endnu en hyldest til kvinden og kvindekroppen, men jeg synes mere det er en hyldest til menneskets sammenhørighed med sin krop og med naturen.

Bogen har et roligt tempo, som gør at jeg kommer i et helt meditativt stadie. Tempoet synes jeg hører meget godt sammen med, at bogen foregår i en anden tid, hvor dagligdagen nu engang foregik i et andet tempo.

Samtidig formår forfatteren stadig at skabe spænding, når det er nødvendigt og der sker noget uventet.
Storhed følger den unge pige Frejes liv i jernalderen, og man kan igennem bogen mærke udviklingen af Freje og hvordan hun bliver klogere med alderen.

Det er ikke en historisk roman, hvilket der også gøres opmærksom på, både på bagsiden og inde i bogen. Samfundets udvikling fra jæger og samler til begyndelsen af landbruget beskrives, samt bopladsens indstilling til forandringerne. For at få en bedre forståelse for tiden historien foregår i, er bogen skrevet i en alvidende fortæller, så man bliver sat ind i næsten hele bopladsens følelser og tanker.

Man får et godt indtryk af bopladsens dagligdag og dynamikken imellem individerne, samt mellem menneskene og det omgivende landskab.

På alle måder en bog som jeg helt sikkert kan anbefale.

Tea Nielsen, 22. juli 2019

Fald  

Da Karens mor bliver alvorligt syg, lærer Karen hurtigt, hvem der helbreder – og hvem der ikke gør.

I en tid, hvor kvinder ingen myndighed har, må Karen sno sig uset rundt i samfundet for at redde barslende kvinder, fattiglemmer og sårede soldater. Skæbnen fører hende flere gange ud på farefulde rejser, hvor hun erfarer, at alt ikke er, som magthaverne gerne vil have det til at se ud.

Fald foregår i 1600-tallet, hvor præster har stor magt, og kongen indfører enevælde. Fald er andet bind i romantrilogien, Frejes pagt af Majbrit Løfqvist.