51360446 mlj@mljk.dk

Mine formødres stemme

På trods af den dybt forankrede illusion om den hjemmegående husmor i vores samfund, har virkeligheden altid været langt mere nuanceret. Mit navn er Majbrit, og gennem min skrivning ønsker jeg at udfordre disse forældede forestillinger.

Jeg mindes tydeligt det øjeblik, hvor min mor delte erindringer om min mormors liv. Et år før min mors bortgang spurgte jeg hende, hvem der tog sig af hende, min onkel og min moster, når mormor var på arbejde. Til min overraskelse svarede hun, “Mormor var da hjemmegående.” Men det var ikke tilfældet. Jeg kan stadig høre mormors fortællinger om fabrikkerne, hvor hun knoklede, og da mor fik tænk sig om huskede sporvognsturen til rebslageriet, hvor mormor arbejdede, mens hun selv blev passet på fabrikkens børneopbevaring.

Jeg ønsker at bryde med den skræmmende idé om den hjemmegående husmor, en myte der er blevet næret af TV-serier som “Huset på Christianshavn” og film som “Støv på hjernen.” Gennem min skrivning ønsker jeg at udfordre denne myte og belyse, at kvinder, om andet de var født ind i adlen eller det bedre borgerskab, altid har jongleret lønnet arbejde med børnepasning, rengøring i hjemmet, indkøb og madlavning – en balanceakt, der går langt tilbage i tiden.

Jeg håber du vil læse med!

0 kommentarer